DelViden.Nu

Flydende læsning i praksis #2

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Det har taget mig lidt tid at skrive dette indlæg. Det skyldes dels, at Gertrud M. R. Brandt med sin første bog har indgydet så meget respekt, at jeg har ønsket at give denne opdaterede version den samme respekt. Dels tilhører der en kopimappe, og jeg havde svært ved at se mig ud over, at jeg ikke endnu har haft adgang til denne kopimappe.

Om ikke andet må jeg sige, at jeg er imponeret. over denne anden version. Som ses på billedet ovenfor er der en verden til forskel på den første version – en loppevenlig rejsestørrelse, og denne  2. udgave – en mastodont set i forhold til første udgave.

Men kan den så det samme som første version, kunne man spørge sig selv? Og her må jeg blankt indrømme at jeg er fan. Materialet er fyldt med den del mere teori end tidligere og kan derfor synes uoverskueligt, men  det er nu engang sådan, at man ikke må skue hunden på hårene, og Gertrud M. R. Brandt har i særdeleshed været tro mod sin første version og givet læreren noget, der kan læses fra start til slut, men som også kan bruges som opslagsbog. Første udgave bruges alledere af mange læsevejledere landet over, da den både har teori og ‘hands on – værsgo at bruge mig’ materiale.

Billederne er fra Akademisk Forlags egen side.

Denne udgave er opdateret på flere fronter. Siden første udgave er der sket noget i forhold til Fælles Mål, men forfatteren har også uddybet en del af de ting, som jeg tidligere har skulle tænke mig til eller søge inspiration til andre steder. Det gælder fx makkerlæsning. Desuden har gentaget stavning sneget sig ind sammen med hjælp til, hvordan man sammensætter et intensivt læsekursus. Slutteligt synes jeg også, at udskolingen har fået en lidt større betydning i dette materiale end i første udgave.

Tidligere har det været sådan, at kopiarkene lå frit tilgængeligt på Akademisk forlags side. Nu er de opdateret og samlet i en kopimappe, der står til omkring 1000 kr. Dette tillægger jeg,  at den enkelte lærer får svært ved at erhverve materialet, eller i hvert fald vil tænke meget over det.

Alt i alt må jeg sige, at materialet stadig er en hands on metode til at arbejde med læsning i klasserne rundt om i landet, og jeg vil gøre mit ypperste for selv at komme til at arbejde med materialet på min kommende arbejdsplads – uanfægtet at jeg selv skal erhverve mig kopimappen. Jeg er sikker på at den er det værd. Desuden har jeg nyeligt erfaret, at både bog og kopimappe ligger til gennemsyn hos CFU Sjælland og derved måske også andre afdelinger af CFU. Der er derved mulighed for at se materialet an, inden det indkøbes.

 

Til information: Indlægget her er sponsoreret med ovenstående bog (uden kopimappe), men jeg har selv råderummet om jeg vil skrive eller ej. Og det vil jeg med denne!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.