Visuelle og taktile produkter

[instagram-feed num=1 cols=1]

For mig er der gået sport i at arbejde med papir og notatteknikker  i min undervisning. Det gælder uanset hvilket klassetrin jeg underviser. Oprigtig talt er det ikke altid det virker fuldstændigt efter hensigten, men jeg øver mig i at bringe det med i undervisningen.

Men hvorfor så det? Svaret er simpelt. Når vi arbejder med taktile og visuelle produkter og teknikker husker eleverne bedre.

Et studie, lavet af et forskerteam ved University of Waterloo i Canada, har vist, at det vi tegner lagres bedre i vores hjerne og det er uanset, om vi der er tale om 20- eller 80-årige.

"Forskerne mener, at metoden er så effektiv, fordi flere områder af hjernen aktiveres, når man tegner. Informationen kan så at sige blive bearbejdet både visuelt, rumligt, verbalt, semantisk (gren inden for sprogvidenskaben, der beskæftiger sig med sproglige udtryks betydning) og motorisk på én gang."

Videnskab.dk

Derfor er jeg så vild med visuelle plancher aka grafisk facilitering og sketchnotes. Det giver eleverne helt andre måder at arbejde på, noterne bliver personlige, lettere at huske, samt en her del lettere at finde bagefter. Desuden er der den fordel at dyslektiske elever langt bedre kan bruge deres noter, når der er ikoner og tegninger blandt de skrevne sætninger.

Herunder (til venstre) ses et begyndereksempel fra en elev. Samme elev udviklede langsomt sin stil og blev meget mere sikker. Desværre har jeg glemt at scanne det eksempel.

Til højre ses to eksempler på grafisk opstillede noter, der er brugt til henholdsvis timeline opstilling og flipper learning.

På samme måde kan foldebøger noget, der er helt unikt. Ikke nok med at de er visuelle og taktile så kan de også somme tider skabe bevægelse og den kinæstetiske del er derfor også kommet med.

Eleverne går derfor fra kedelige kladdehæfter og mapper noget, der er fyldt med spændende, farverigt, illustrativt og somme tider interaktivt indhold. Se det er jo lige noget, der gå i hjertet på en håndarbejdslærer.

Desværre er jeg endnu på udviklingsfasen med grafisk facilitering, sketchnotes og foldebøger i indskoling og mellemtrin og jeg er svar skyldigt, hvordan man bedst  opbevarer disse ting. Jeg har indtil nu brugt kladdehæfter, hvori der blev klistret lommer, men jeg er ved at finde ud af, om der er bedre metoder. 

Med min kommende 3.klasse bliver dette et mål, at udvikle alt dette. Det kan I se mere om på min delviden.nu profil på instagram og herunder.

Foldebøger

Klik her for at komme til siden med specifikke ideer, links mm til foldebøgernes forunderlige verden.

Sketchnotes

Her finder du en masse inspiration til sketvhnotes samt hvordan du selv kommer i gang.

Grafisk facilitering

Klik her for at finde gode opstartsmuligheder, hvis du er nysgerrig på, hvordan du kan stilladsere elever med grafisk facilitering.

Dansk
Signe Strømberg

Betydningsordkort

Jeg er jo ganske simpelthen vild med konceptet foldebøger. Jeg synes, at det i den grad understøtter viden og giver et kreativt, taktilt og visuelt

Læs mere »
Billedkunst
Signe Strømberg

Foldebogskursus

Skoleåret 20/21 forsøgte jeg og mine kollegaer os i at lave et foldebogskursus. Vi lavede det over 4 sammenhængende lektioner, men det kunne sagtens laves

Læs mere »
grafisk facilitering
Signe Strømberg

Calligrafi øvelse

I forbindelse med mine kalender-designs øver jeg mig på calligrafi og det er en sjov måde at pynte kopper, kalendre og deslige lave smukke overskrifter.

Læs mere »
Frepik.com
Dansk
Signe Strømberg

Klassens nissehistorie

Nu er det snart juletid igen og i år, da jeg er kommet ‘ned’ på 3. årgang vil jeg gerne prøve noget nyt. Eleverne skal

Læs mere »
Dansk
Signe Strømberg

Sommerferie foldebog

Dette opslag er ikke så langt, men alligevel. Prøv lige at se denne fantastiske foldebog. Den må jeg lave… Hvis ikke nu, så til efterårsferien.

Læs mere »
lærerens lir
Signe Strømberg

Sketchnote mania… igen

Endnu en gang er jeg røget på VerbalToVisual – sketchnote kursus. Denne omgang er jeg ved at øver mine egne skills i at lave visuel

Læs mere »